O osnivačici

ZanaSnežana – Žana Borisavljević, rođena je 18. februara 1964. u Kraljevu. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Nišu (1982 – 1986), kao i Valdorf pedagogiju na Emerson koledžu u Velikoj Britaniji (1990 – 1992) i stekla brojna međunarodna priznanja poput sertifikata Trainer of Trainers in LVEP (Living Values in Education Program), Oxford (1998), Trainer of Trainers in TOCFE Program (Theory of Constraints for Education), Oxford (1998 – 2000).

Čitav život je posvetila mladima, nastavnicima, vaspitačima i saradnicima u obrazovanju, podršci porodicama i ranjivim grupama, interkulturalnom dijalogu, konflikt-medijaciji, društvenom aktivizmu i razvoju pojedinaca i društva. Mnogobrojne obuke, znanja i ideje sticane tokom rada i stručnog i ličnog razvoja širom sveta je donosila i razvijala u Srbiji.

Radila je kao profesor engleskog jezika i književnosti u Filološkoj gimnaziji u Beogradu, predsednik organizacija Obrazovanje plus i Dete plus čiji je bila osnivač, direktorka međunarodnog programa Teorija ograničenja u interkulturalnom dijalogu, trener trenera i savetnik za lični razvoj. Bila je autor akreditovanih programa, udžbenika i predavač na mnogobrojnim tribinama, seminarima i obukama za stručno usavršavanje nastavnika, vaspitača i saradnika u nastavi, kao i autor kolumni i mnogobrojnih članaka za lični razvoj, vaspitanje i roditeljstvo, na engleskom i srpskom.

Promovisala je holistički pristup obrazovanju, pomogla i pokrenula osnivanje udruženja Valdorf društvo – Srbija, kao i osnivanje prvog Valdrof centra za podršku porodici (2013). Bila je suosnivačica prvog Centra za razvoj rezilijentnosti u Srbiji i regionu (2011), a u Srbiju je donela i program ličnog razvoja Awakening of Love (Buđenje ljubavi) kao sertifikovani AOL leader, i započela edukaciju i rad na širenju programa ličnog razvoja The Work of Byron Katie.

Zalagala se za “obrazovano društvo u kome se neguju ljudske vrednosti” i zaista je tako živela – nasmejana, pozitivna i neumorna. Preminula je 4. decembra 2013. u Beogradu. Živi i dalje u najlepšem sećanju svoje porodice i prijatelja, kolega iz Obrazovanja plus, kao i mnogobrojnih saradnika, učenika i ljudi čije je živote dotakla svojim radom.

Sećanje na vrednosti koje nam je Žana ostavila, decembar 2015.