Predstavljamo POLETARAC

U Beogradu, od septembra 2012. godine, počinje sa radom centar za vanškolske aktivnosti i podršku porodici – školigraonica POLETARAC, čiji se rad zasnova na principima holističkog obrazovanja.

tamara_portretKoordinator aktivnosti i glavni vaspitač u timu je Tamara Todorović, profesor razredne nastave, koja ima veliko iskustvo u radu sa decom, a takođe i u scenskom nastupu. Godinama se bavila glumom i muzikom i to iskustvo je obogatilo njen rad sa decom. Tamara je takođe obučena u programima holističkog rada sa decom u okviru organizacije „Obrazovanje plus“ i jedna je od voditeljki obuka akreditovanih seminara za stručno usavršavanje učitelja u okviru ove organizacije.

POLETARAC je prvi centar ove vrste u Beogradu, gde deca od I do IV razreda, ali i starija (GLUMA i AVIOMODELARSTVO), pored redovnih sadržaja koji se dobijaju u običnom produženom boravku, imaju priliku da, kroz posebno osmišljene i zanimljive aktivnosti, rade na razvijanju:

koordinacije, motorike i ritma (ples; muzika; igre sa loptom i vrećicama; tapšalice; igre prstima; ručni rad itd.)

kognitivnih veština i uzročno posledičnog mišljenja (logičke igre; tehnike analize i rešavanja problema)

umeća komunikacije (igre za razvoj emocionalne pismenosti; vežbe prepoznavanja želja i potreba; rešavanje konflikata)

kreativnosti (umetničke i stvaralačke aktivnosti – pravljenje lutaka, igračaka, instrumenata; pisanje pesama i priča; gluma; tehnika 6 šešira)

socijalnih veština, saradnje i timskog rada (aktivnosti iz programa „Životne vrednosti u obrazovanju“)

oups_dasulTakođe, deci će se pomagati da školske sadržaje savladavaju na način koji odgovara različitim stilovima učenja, vrstama inteligencije i temperamentima. Kroz igru, pesmu i pokret, savladavaće se računske operacije i tablice množenja, učiti o pr avopisu, gramatici i svetu oko nas.

Poseban akcenat u radu sa decom, stavljaće se na razvijanje poštovanja i ljubavi za sve što nas okružuje, pa će se, na deci pristupačan način, obrađivati teme odgovornosti prema sebi, drugima i okruženju (zdrava ishrana, zdrav san, fizička aktivnost, vođenje brige o ljudima i životinjama) i odgovornom korišćenju resursa (voda, struja, novac, hrana, igračke; reciklaža) itd.

Ideja je da ovaj centar bude mesto za celu porodicu, pa će se  organizovati posebni dani kada se roditelji mogu priključiti u igri i učenju a takođe će biti organizovani susreti sa bakama i dekama, tetkama, stričevima i ostalima koji predstavljaju važan deo života dece.

Kao vid podrške porodici, organizovaće se redovna predavanja za roditelje/staratelje, a u centru će moći da se zakažu razgovori sa psihologom, pedagogom, savetnikom za holistički razvoj i obrazovanje. Takođe, tim saradnika centra uključuje pedijatra, specijalistu za uho, grlo i nos i dečjeg psihijatra.

oups_hi_5U toku svakog polugodišta će se organizovati predstave na kojima će deca pokazati čime su se bavila i šta su naučila u prethodnom periodu. Takođe, organizovaćemo proslave rođendana i drugih porodičnih praznika, a bićemo uz vas i kada vam je potrebna podrška u teškim trenucima.

Subotom ćemo organizovati tematske dane tokom kojih ćemo se, zavisno od teme, baviti različitim aktivnostima kao što su zaboravljene igre (klikeri, školice, janjine-banjine), ručni rad (pletenje prstima, pravljenje nakita, pravljenje čestitki), muzički dani itd.

POLETARAC se nalazi u centru Beograda, na Slaviji i do njega se lako dolazi iz svih krajeva grada. Tim centra sa entuzijazmom priprema prostor da dočeka prvu grupu malih polaznika i njihove porodice, veselo ih iščekuje  i raduje  se druženju tokom školske godine.

Svečano otvaranje centra je u subotu, 8. septembra u 19:30.

Adresa je Slavija, ulaz I, stan 1.

Obavezna je registracija na telefon 065 412 61 97

Izvor: deteplus.rs, 01. septembar 2012.

Similar Articles

Igra za razvoj fine motor... Vaspitačica Zorica Berar sa svojom grupom dece u vrtiću “Neven” u Kovilju (PU “Radosno detinjstvo” Novi Sad) organizuje igre koje su zabavne i koje deca vole, a
Predstavljamo Multimedija... Verovatno ste primetlili da se među tekstovima na našem sajtu često nalaze tekstovi koje potpisuju koleginice iz Multimedijalne muzičke radionice. Zadovoljstvo nam je da predstavimo njih i
RODITELJIMA PRVAKA Izvor: deteplus.rs, 01. septembar 2012.
Primer Eleonore Lаzаrev... Primer nam je poslala Eleonorа Lаzаrević, nаstаvnik, člаn timа IOP timа OŠ „Oslobodioci Beogrаdа“ , Beogrаd Matematika – združivajne sabiraka Izvor: deteplus.rs, 30. septembar 2010. 
Razvojne faze po filozofi... U Valdorf pedagogiji, razvoj ljudskog bića se posmatra u periodima od po 7 godina, a u smislu razvoja elemenata trojstva u ljudskoj prirodi – volje, osećanja i
Valdorf centar za podršk... Od septembra 2013. godine, u Beogradu počinje sa radom Valdorf centar za podršku porodici u okviru kojeg će postojati Valdorf vrtić. Zašto je Valdorf pedagogija značajna za
Važnost rada na razumeva... Čitanje je složen proces koji se odvija na više nivoa. Kod dece koja tek uče da čitaju, naglasak je često na uspešnom prepoznavanju i interpretaciji simbola, odnosno
Tema meseca za januar je ... Transformacija je nešto što nam se dešava svakodnevno, hteli mi to ili ne. Ceo život je proces transformacije – prelazak iz dana u noć, jednog godišnjeg doba
Konkurs za nagradu Žana ... Fondacija Uhvati život raspisuje konkurs za nagradu Žana Borisavljević za doprinos razvoju obrazovanog društva u kojem se neguju ljudske vrednosti za 2016. godinu   Nagrada je ustanovljena
Predstavljamo…Olju i Mi... U selu Meljak, nedaleko od Beograda nalazi se Neven, kuća koja voli decu. Šta se radi u toj kući? U njoj se uglavnom – živi, a šta