Predstavljamo POLETARAC

U Beogradu, od septembra 2012. godine, počinje sa radom centar za vanškolske aktivnosti i podršku porodici – školigraonica POLETARAC, čiji se rad zasnova na principima holističkog obrazovanja.

tamara_portretKoordinator aktivnosti i glavni vaspitač u timu je Tamara Todorović, profesor razredne nastave, koja ima veliko iskustvo u radu sa decom, a takođe i u scenskom nastupu. Godinama se bavila glumom i muzikom i to iskustvo je obogatilo njen rad sa decom. Tamara je takođe obučena u programima holističkog rada sa decom u okviru organizacije „Obrazovanje plus“ i jedna je od voditeljki obuka akreditovanih seminara za stručno usavršavanje učitelja u okviru ove organizacije.

POLETARAC je prvi centar ove vrste u Beogradu, gde deca od I do IV razreda, ali i starija (GLUMA i AVIOMODELARSTVO), pored redovnih sadržaja koji se dobijaju u običnom produženom boravku, imaju priliku da, kroz posebno osmišljene i zanimljive aktivnosti, rade na razvijanju:

koordinacije, motorike i ritma (ples; muzika; igre sa loptom i vrećicama; tapšalice; igre prstima; ručni rad itd.)

kognitivnih veština i uzročno posledičnog mišljenja (logičke igre; tehnike analize i rešavanja problema)

umeća komunikacije (igre za razvoj emocionalne pismenosti; vežbe prepoznavanja želja i potreba; rešavanje konflikata)

kreativnosti (umetničke i stvaralačke aktivnosti – pravljenje lutaka, igračaka, instrumenata; pisanje pesama i priča; gluma; tehnika 6 šešira)

socijalnih veština, saradnje i timskog rada (aktivnosti iz programa „Životne vrednosti u obrazovanju“)

oups_dasulTakođe, deci će se pomagati da školske sadržaje savladavaju na način koji odgovara različitim stilovima učenja, vrstama inteligencije i temperamentima. Kroz igru, pesmu i pokret, savladavaće se računske operacije i tablice množenja, učiti o pr avopisu, gramatici i svetu oko nas.

Poseban akcenat u radu sa decom, stavljaće se na razvijanje poštovanja i ljubavi za sve što nas okružuje, pa će se, na deci pristupačan način, obrađivati teme odgovornosti prema sebi, drugima i okruženju (zdrava ishrana, zdrav san, fizička aktivnost, vođenje brige o ljudima i životinjama) i odgovornom korišćenju resursa (voda, struja, novac, hrana, igračke; reciklaža) itd.

Ideja je da ovaj centar bude mesto za celu porodicu, pa će se  organizovati posebni dani kada se roditelji mogu priključiti u igri i učenju a takođe će biti organizovani susreti sa bakama i dekama, tetkama, stričevima i ostalima koji predstavljaju važan deo života dece.

Kao vid podrške porodici, organizovaće se redovna predavanja za roditelje/staratelje, a u centru će moći da se zakažu razgovori sa psihologom, pedagogom, savetnikom za holistički razvoj i obrazovanje. Takođe, tim saradnika centra uključuje pedijatra, specijalistu za uho, grlo i nos i dečjeg psihijatra.

oups_hi_5U toku svakog polugodišta će se organizovati predstave na kojima će deca pokazati čime su se bavila i šta su naučila u prethodnom periodu. Takođe, organizovaćemo proslave rođendana i drugih porodičnih praznika, a bićemo uz vas i kada vam je potrebna podrška u teškim trenucima.

Subotom ćemo organizovati tematske dane tokom kojih ćemo se, zavisno od teme, baviti različitim aktivnostima kao što su zaboravljene igre (klikeri, školice, janjine-banjine), ručni rad (pletenje prstima, pravljenje nakita, pravljenje čestitki), muzički dani itd.

POLETARAC se nalazi u centru Beograda, na Slaviji i do njega se lako dolazi iz svih krajeva grada. Tim centra sa entuzijazmom priprema prostor da dočeka prvu grupu malih polaznika i njihove porodice, veselo ih iščekuje  i raduje  se druženju tokom školske godine.

Svečano otvaranje centra je u subotu, 8. septembra u 19:30.

Adresa je Slavija, ulaz I, stan 1.

Obavezna je registracija na telefon 065 412 61 97

Izvor: deteplus.rs, 01. septembar 2012.

Similar Articles

Mi smo zemljani Nikolаj Nikolаjevič Veresov Progrаm „Mi smo Zemljаni” je zаsnovаn je nа psihološkim zаkonitostimа rаzvojа i specifičаn je po tome što rаdi nа rаzvijаnju detetovih sаznаnjа. Nаmenjen je
Ustanovljena edicija Žan... Izdavačka kuća Kovačnica priča u saradnji sa Fondacijom Uhvati Život je u znak sećanja na Žanu Borisavljević ustanovila istoimenu ediciju dečje književnosti i literature za roditeljstvo. Porodici,
Napravite sa decom lutke ... Sećate li se lutki od papira koje ste isecali kao deca? Cicin kutak u Politikinom zabavniku? Obucite Maju? Ovih dana kada, zbog niskih temperatura, verovatno provodite dosta
Odeća od lišća Predlog koji će biti opisan u ovom članku razvija maštu i predstavlja zanimljivu igru za decu. Napolju možete kvalitetno provesti vreme sa svojim detetom sakupljajući lišće raznih
INKLUZIJA I DRUGE BABAROG... Kako ublažiti strah od novog i nedovoljno poznatog? U našu omiljenu zabavu deljenja na „protivne“ i „antiprotivne“ uključila se i inkluzija. Naučna, manje naučna, stručna, polustručna, nestručna
Priprema za čas Muzičke... Snežana Šalai-Tibor je profesor muzičke kulture, živi i radi u Šapcu kao nastavnik muzičke kulture u OŠ “VUk Karadžić” i nastavnik klavira u srednjoj muzičkoj školi. Sa
Držači za pravljenje ba... S obzirom da je leto idealno vreme za igre sa vodom, između kojih je i pravljenje balona od sapunice, predlažemo vam da sa decom napravite specijalne držače
Primer Eleonore Lаzаrev... Primer nam je poslala Eleonorа Lаzаrević, nаstаvnik, člаn timа IOP timа OŠ „Oslobodioci Beogrаdа“ , Beogrаd Matematika – združivajne sabiraka Izvor: deteplus.rs, 30. septembar 2010. 
Kako se crtaju životinjs... Kada deca počnu da crtaju, važno je da nađemo ravnotežu između toga da ih ostavimo da ispoljavaju svoju kreativnost i svoj doživljaj sveta i toga da im
Iskustvo detinjstva u XXI... Prezentacija sa predavanja Detinjstvo u XXI veku, održanog u okviru manifestacije Dete plus, u Dečjem kulturnom centru Beograda 14. januara. http://www.slideshare.net/Obrazovanjeplus/dete-plus-detinjstvo-u-xxi-veku Izvor: deteplus.rs, 15. januar 2011.