Predstavljamo POLETARAC

U Beogradu, od septembra 2012. godine, počinje sa radom centar za vanškolske aktivnosti i podršku porodici – školigraonica POLETARAC, čiji se rad zasnova na principima holističkog obrazovanja.

tamara_portretKoordinator aktivnosti i glavni vaspitač u timu je Tamara Todorović, profesor razredne nastave, koja ima veliko iskustvo u radu sa decom, a takođe i u scenskom nastupu. Godinama se bavila glumom i muzikom i to iskustvo je obogatilo njen rad sa decom. Tamara je takođe obučena u programima holističkog rada sa decom u okviru organizacije „Obrazovanje plus“ i jedna je od voditeljki obuka akreditovanih seminara za stručno usavršavanje učitelja u okviru ove organizacije.

POLETARAC je prvi centar ove vrste u Beogradu, gde deca od I do IV razreda, ali i starija (GLUMA i AVIOMODELARSTVO), pored redovnih sadržaja koji se dobijaju u običnom produženom boravku, imaju priliku da, kroz posebno osmišljene i zanimljive aktivnosti, rade na razvijanju:

koordinacije, motorike i ritma (ples; muzika; igre sa loptom i vrećicama; tapšalice; igre prstima; ručni rad itd.)

kognitivnih veština i uzročno posledičnog mišljenja (logičke igre; tehnike analize i rešavanja problema)

umeća komunikacije (igre za razvoj emocionalne pismenosti; vežbe prepoznavanja želja i potreba; rešavanje konflikata)

kreativnosti (umetničke i stvaralačke aktivnosti – pravljenje lutaka, igračaka, instrumenata; pisanje pesama i priča; gluma; tehnika 6 šešira)

socijalnih veština, saradnje i timskog rada (aktivnosti iz programa „Životne vrednosti u obrazovanju“)

oups_dasulTakođe, deci će se pomagati da školske sadržaje savladavaju na način koji odgovara različitim stilovima učenja, vrstama inteligencije i temperamentima. Kroz igru, pesmu i pokret, savladavaće se računske operacije i tablice množenja, učiti o pr avopisu, gramatici i svetu oko nas.

Poseban akcenat u radu sa decom, stavljaće se na razvijanje poštovanja i ljubavi za sve što nas okružuje, pa će se, na deci pristupačan način, obrađivati teme odgovornosti prema sebi, drugima i okruženju (zdrava ishrana, zdrav san, fizička aktivnost, vođenje brige o ljudima i životinjama) i odgovornom korišćenju resursa (voda, struja, novac, hrana, igračke; reciklaža) itd.

Ideja je da ovaj centar bude mesto za celu porodicu, pa će se  organizovati posebni dani kada se roditelji mogu priključiti u igri i učenju a takođe će biti organizovani susreti sa bakama i dekama, tetkama, stričevima i ostalima koji predstavljaju važan deo života dece.

Kao vid podrške porodici, organizovaće se redovna predavanja za roditelje/staratelje, a u centru će moći da se zakažu razgovori sa psihologom, pedagogom, savetnikom za holistički razvoj i obrazovanje. Takođe, tim saradnika centra uključuje pedijatra, specijalistu za uho, grlo i nos i dečjeg psihijatra.

oups_hi_5U toku svakog polugodišta će se organizovati predstave na kojima će deca pokazati čime su se bavila i šta su naučila u prethodnom periodu. Takođe, organizovaćemo proslave rođendana i drugih porodičnih praznika, a bićemo uz vas i kada vam je potrebna podrška u teškim trenucima.

Subotom ćemo organizovati tematske dane tokom kojih ćemo se, zavisno od teme, baviti različitim aktivnostima kao što su zaboravljene igre (klikeri, školice, janjine-banjine), ručni rad (pletenje prstima, pravljenje nakita, pravljenje čestitki), muzički dani itd.

POLETARAC se nalazi u centru Beograda, na Slaviji i do njega se lako dolazi iz svih krajeva grada. Tim centra sa entuzijazmom priprema prostor da dočeka prvu grupu malih polaznika i njihove porodice, veselo ih iščekuje  i raduje  se druženju tokom školske godine.

Svečano otvaranje centra je u subotu, 8. septembra u 19:30.

Adresa je Slavija, ulaz I, stan 1.

Obavezna je registracija na telefon 065 412 61 97

Izvor: deteplus.rs, 01. septembar 2012.

Similar Articles

Kako se crtaju životinjs... Kada deca počnu da crtaju, važno je da nađemo ravnotežu između toga da ih ostavimo da ispoljavaju svoju kreativnost i svoj doživljaj sveta i toga da im
Tema meseca za februar je... “Prijatelj nije ništa manje nego remek delo prirode.”                    R. W. Emerson Prijatelji. Često ih uzimamo zdravo za gotovo.
Tema meseca za januar je ... Transformacija je nešto što nam se dešava svakodnevno, hteli mi to ili ne. Ceo život je proces transformacije – prelazak iz dana u noć, jednog godišnjeg doba
Rudolf Štajner – o... Rudolf Štajner, osnivač i do današnjeg dana najpoznatiji predstavnik Valdorfske pedagogije, rođen je 1861. godine u Donjem Kraljevcu, malom austrijskom mestu. Česte selidbe u detinjstvu, uslovljene prirodom
Prezentacija – Prip... Polazak deteta je važan korak ne samo za dete, već za celu porodicu. To je početak jednog dela života u kojem se uči na razne načine, o
Tema meseca za decembar j... Ako bi nas neko pitao da li smo zadovoljni svim što imamo, veliki broj nas bi smatrao da nam nešto „fali“. Najveći broj ljudi živi živote za
Priprema predškolaca za ... Za vaspitače je često pitanje kako da predškolce pripreme za polazak u školu, za čitanje i pisanje, a da se ne bave oniim što će učitelji raditi
Antropozofija kao osnova ... Antropozofija je nastala kao rezultat višegodišnjeg duhovnog istraživanja od strane njenog osnivača Rudolfa Štajnera. Ono što je on u svetu uočio, prepoznao i spoznao, pretočio je u
Predstavljamo program ODG... Program Odgovorno življenje je pokrenut sa namerom da uputi one koji brinu o drugima da svoj posao mogu dobro da rade samo ako prvo dobro brinu i o sebi.
Predstavljamo POLETARAC U Beogradu, od septembra 2012. godine, počinje sa radom centar za vanškolske aktivnosti i podršku porodici – školigraonica POLETARAC, čiji se rad zasnova na principima holističkog obrazovanja. Koordinator